Kiina vs. Suomi

Hellurei ja hellät tunteet !

Keskiviikko päivän ratoksi Riikka ajatteli rustaa vähän tekstiä. Mielessäni on pyörinyt jonkun aikaa aihe kulttuurieroista ja ajattelin niitä nyt vähän avata. Mennään sen pidemmittä puheitta aiheeseen.

1. Julkisilla paikoilla käyttäytyminen.
 Täällä Kiinassa on tullut hyvin paljon vastaan, sitä että ihmiset räkii jatkuvasti pitkin poikin. Paras (pahin) mikä on tullut vastaan on, että sisätiloissa metroa odottaessa kaveri vieressä on rykässy törkeen räkäklimpin metrolaiturin lattialle. Suomessakin kyllä osataan ulkosalla sylkeä ja räkiä, mutta täällä meininki on omaa luokkaa. Myös kovaan ääneen puhuminen julkisilla paikoilla on yleistä, mikä taas suomalaisessa kulttuurissa ei ole niinkään samanlaista.

2. Suorasanaisuus.
Kiinalaisilla ei ole mitään hianopuheisuuden filtteriä, vaan asiat sanotaan just silleen kun se on. Esimerkiksi allekirjoittanut ei ollut hyvä yhdessä numeropelissä niin sain kommentin " WHAT'S WRONG WITH YOU!?" mutta näitäkään töksäytyksiä nyt ei kannata ottaa henkilökohtisesti. Niin täällä vaan toimitaan. Suomessahan me aina mietitään miten jonkun asian voisi ilmaista ilman, että vaikka loukkaa toista tai jos puhelinmyyjä soittaa niin miten hianovaraisesti ilmaisisit että ei nyt ET-lehden tilaus kiinnosta.

3. Koulunkäynnin kilpailu henkisyys.
 Meillä Suomessa varmasti jokaisen luokalta on löytynyt se ''hikke'', joka saa kokeista melkein aina kymppejä. Sitten on meitä, jotka pärjää ihan ok hyvin eikä oo niin kilpailuhenkinen luokkakavereiden kanssa. Kiinassa peruskoulu on aika rankkaa. Sillä välin kun meikäläinen hörppii aamuseittemältä täällä kahvia niin ala-astelaiset on jo koulussa. Meidän asuntolan lähellä on koulu ja välillä ikkunasta seurailen heidän touhujaan. Osittainen stereotypia kiinalaisten koulumaailmasta pitää paikkansa, ainakin peruskoulun osalta. Vanhemmat yleensä maksavat opetajille pöydän alta, että oma lapsi saisi esimerkiksi etukäteen tietoa kokeista tai niiden sisällöstä. Koulupäivä kestää viiteen tai iltakuuteen ja viikonloppuisin otetaan lisätunteja.. Yliopisto elämä taas oon kuulemma paljon helpompaa ja vapautuneempaa kuin peruskoulun käynti. Mutta kilpailu pärjäämisestä on kova.

4. Jonottaminen.
Suomalaiset on jonottavaa kansaa ja tykätään jonottaa varsinkin jos tarjolla on ilmaisia ämpäreitä tai kahvia. Jokainen tietää, että jonossa ollaan rauhassa ja odotetaan. Ja on tärkeä tietää oma paikkansa. Pahintahan on jos joku sattuu etuilemaan. Täällä taas, jos vain olet röyhkeä niin senkun kiilaat eteen tai hyökkäät sivulta tiskille.

5. Tuijottaminen.
Aikasemminkin tästä ollaan blogissa mainittu, mutta otetaan tämäkin vielä tähän. Jokainen meistä on varmasti puolivahingossa jäänyt tuijottamaan muita ihmisiä, ja sitten kun siitä jää kiinni niin nolostuneena katsellaan äkkiä muualle. Kiinalaiset kyllä tuijottaa ihan häikäilemättä. Välillä tämä tapa tuottaa vaan huvittuneisuutta itsessä. Vaikka kuinka vastaat kiinalaisen tuijotukseen tuijottamalla tiukasti takaisin niin katse ei liiku. Ymmärrän kyllä, että tälläinen kalman kalpea iho on hyvin poikkeavaa kiinalaisten keskuudessa ja pistää ihmetyttämään.

6. Deittailu.
Tästäkin aiheesta on keskusteltu tutoreiden, sekä muiden kanssa. Kiinassa treffit on tavallaan vakavasti otettava juttu. Jo ensimmäisillä treffeillä tytöt pohtivat voisiko tämän pojan kanssa mennä naimisiin ja jos ei, niin homma ei jatku ensimmäisistä treffeistä pidemmälle. Tytöt myös tietyllä tavalla odottavat, että poikaystävät hemmottelevat heitä ja ostaa lahjoja/tarjoaa illallisia. Suomessa taas deittailu on paljon vapaampaa, eikä heti olla naimisiin menossa.

Jos tänne Kiinaan olisi tullut reissaamaan täysin turistina niin kuva maasta olisi varmasti erilainen, eikä saisi niin autenttista käsitystä. Toki nämä minun nostamani erilaisuudet on vain pieni osa suurta kokonaisuutta. Kiinalla on kyllä mielenkiintoinen kulttuuri ja tämä maa on todella kiinnostava ihan historiansa ja nähtävyyksienkin puolesta.

Jos jotakuta kiinnostaa perehtyä tarkemmin kiinalaiseen elämään ja kulttuuriin niin Youtubesta löytyy tubettajalta, käyttäjänimimerkillä: serpentza paljon videoita aiheesta. Itse olen niitä jonkun verran katsellut ja oikeesti niissä on paljon mielenkiintosta asiaa ja vähän saa ymmärrystä miksi täällä tietyt asiat menee tietyllä tavalla.

Loppuun vielä muutamia kuvia tältä viikolta, jotta postaus ei olisi pelkkää tekstiä. Ja kuvia on aina kiva katsella, eiks vaan.

Koulun pihalla oli tänä aamuna jonkulainen häppeninki. Tuli ihan armeija mieleen kun koululaiset marssi tuolla kentällä tahtimarssia ja muodossa.
Tästä kuvasta en osaa muuta sanoa kun, että oli hiano aukio niin piti kuva räpsästä. Käytiin metrolla seikkailemassa ja kattomassa vähän mitä eri pysäkkien luonta löytyy. Hyvä tapa tutustua kaupunkiin.




Nämä kolme kuvaa on napsastu tiede ja teknologia museosta. Oli tosi siisti ja hauska paikka. Kaikkia laitteita pääsi testailemaan ja sisäinen lapsi pääsi vähän valloilleen.


Ja tänään vietettiin Martikan synttäreitä. Kakku asiaan kuuluvasti kissa-teemainen.

Ei mulla muuta. Matkailu oikeesti avartaa ja täällä menee hyvin. Hyvää alkanutta viikkoa just sulle !




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

CCU paketissa ja nyt alkoi loma

Autumn is here

Homma paketissa ja jälleen kotona