Viikko hemodialyysissä


Moro lukijat,

Tällä kertaa täällä kirjoittelee Martika.
Tällä viikolla olemme olleet hemodialyysiosastolla. Osastoja on sairaalassa kolme: A, B ja C. A-osastolla nuorimmat ja vähiten alalla olleet hoitajat hoitavat melko hyväkuntoisia ja itsenäisesti toimivia potilaita. B-osastolla taas vaikeammat potilaat ja hoitajat ovat kokeneempia ja olleet alalla vähintään 5-vuotta. C-osastolla potilaat, joilla on veriteitse tarttuva tauti.

Hoitajat ja osaston lääkäri kertoivat meille hemodialyysipotilaan hoidosta ja hemodialyysikoneen eri mekanismeista. Kyselimme myös lääkäriltä suoraan potilaiden mahdollisuuksista saada elinsiirrännäinen. Elinluovutuksia on Kiinassa vähän, joka tarkoittaa sitä potilaan kohdalla, että lääkärin suosiossa oleva potilas saa siirteen ensimmäiseksi. Lääkäri myöskin mainitsi, että vaikka sisäelinten myyminen on Kiinassa laitonta niin sitä edelleen tapahtuu. 



Ohessa kuvia erilaisista hemodialyysikoneista. 

Suurimmalla osalla potilaista oli tehty fisteli käsivarteen eli valtimo ja laskimo yhdistetty, jotta laskimon verenvirtaus on suurempi ja dialyysineulojen laitto helpompaa ja hoito tehokkaampaa. Näitä tehtiin myös kyseisellä osastolla. Harmikseni en päässyt itse näkemään toimenpidettä. Potilaat joilla ei vielä oltu tehty fisteliä tai sitä ei ollut mahdollista heille rakentaa, asennettiin heille kaulalle väliaikainen tai pysyvä katetri, jonka kautta hoito suoritettiin. Tämäkin tehtiin osastolla ja pääsimme sitä katsomaan. Toimenpide tehtiin pienessä vastaanottomaisessa huoneessa, ei siis leikkaussalissa niin kuin Suomessa. Osaston lääkärit hieman kyseenalaisella aseptiikalla  laittoivat katerin potilaaseen ultraäänikoneen avulla. Toimenpide oli hyvin nopeasti ohi.



                                 Katetrin laitto potilaaseen

Tänä iltana pakkaamme ja valmistaudumme Pekingin reissuun.  Huomenna reissaamme ensimmäisen kerran junalla Kiinassa ja vain sen vaivaisen 8 tuntia. Siitä tulee varmasti aikamoinen kokemus!  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

CCU paketissa ja nyt alkoi loma

Autumn is here

Homma paketissa ja jälleen kotona