Tutustumista kiinalaiseen lääketieteeseen

Moi vaan! Tällä kertaa kirjoittelee Juuso. Tällä viikolla olemme olleet tosiaan kuntoutusosastolla sekä tutustuneet myös perinteisiin kiinalaisiin hoitomuotoihin. Kuntoutusosastolla olemme päässeet näkemään sekä myös kokemaan monenlaisia hoitomuotoja sekä toimintakyvyn tason mittaamiseen sekä parantamiseen kehitettyjä terapiamuotoja, osa näistä on samankaltaisia kuin Suomessa, osa taas melko kiinalaisia. Esimerkiksi käsien ja erityisesti sormien toimintakykyä mitattiin muun muassa nostamalla kulhosta kuivatun herneen tapaisia (kirjoittajalle jäi epäselväksi, olivatko ne herneitä vai jotain muuta) pallukoita syömäpuikoilla. Väittäisin valtaosan terveistäkin suomalaisista epäonnistuvan tässä, mutta täällä se on keskeinen taito kuntoutujille, siitä näkee, kykeneekö kuntoutuja syömään itsenäisesti. Itse olin lähes varma epäonnistuvani testissä, mutta puolentoista kuukauden puikkoharjoituksen tuloksena sain kun sainkin herneen tikkujen väliin tukevasti.

Pääsimme oppimaan myös perinteisistä kiinalaisista hoitomuodoista kuten akupunktiosta ja kuppauksesta. Ensin opiskelimme akupunktiosta teoriaa, tämän jälkeen katsoimme lääkärin hoitavan potilasta. Viimeisenä pääsimme itse kokemaan akupunktion, yllätys oli ainakin itselläni ensimmäisenä ”potilaana” melkoinen kun lääkäri halusikin meidän itsemme työntävän akupunktioneulat omiin käsiimme, no tästäkin selvittiin ja mielenkiintoinen ja ikimuistoinen kokemus saatiin tästäkin.


Kuvassa kirjoittajan käsi akupunktiohoidossa

Kuppaushoidosta opiskelimme samaan tapaan ensin teoriaa, sitten näimme potilaan hoitoa, jonka jälkeen pääsimme itse koekaniineiksi. Kanssamme ollut tutori suositteli minulle erityisesti kuppausta sairastamani flunssan hoitoon, luonnollisesti kokeilunhaluisena suostuin heti. Hoito oli mukavan tuntuinen, selässä olevat kuppauskupit tuntuivat vain pienenä imuna paikallaan. Kirjoittaja ei ota kantaa akupunktion eikä kuppauksen toimivuuteen hoitomuotona, en ole tutustunut tutkimustietoon, henkilökohtainen ennakkoasenteeni on suhteellisen skeptinen. Kuitenkin oma kokemukseni molemmista oli miellyttävä, kuppauksen aikana huomasin flunssaoireiden lievittyvän, tosin ne palasivat takaisin kuppien irrottamisen jälkeen.

                                         Kuppaushoitoa

Työharjoittelun lisäksi tänään torstaina kävimme aamupäivällä täällä Harbinissa sijaitsevassa Unit 731- museossa, yksikkö 731 oli toisen maailmansodan aikana täällä toiminut japanilaisarmeijan lääketieteellinen tutkimuskeskus, keskuksessa suoritettiin biologisten- sekä kemiallisten aseiden ihmiskokeita kiinalaisilla kansalaisilla sekä muita kuolettavia ihmiskokeita, kuten ihmisten ravinnotta olon, kylmyyden tai kokeellisten lääkkeiden kestävyyttä. Myös esimerkiksi erinäisiä kirurgisia operaatioita testattiin terveillä kiinalaisilla. Yksikön kokeiden takia on arvioitu kuolleen noin 200 000 ihmistä. Museovierailu oli erittäin mielenkiintoinen, aika hiljaiseksi se kuitenkin veti kun näki minkälaisia kauheuksia viattomat ihmiset olivat joutuneet kokemaan ja millaiseen julmuuteen ihminen on kykenevä. Itse en ollut ennen vaihtojaksoa edes kuullut tuosta paikasta, joten muille tietämättömille sanottakoon että teoista tulee mieleen saman ajanjakson tapahtumat Saksassa.


Yksikkö 731:n päämaja on säilynyt nykypäivään

Tämä viikko jatkuu vielä loppuun kuntoutusosastolla, mainittakoon vielä, että siellä on seuranamme ollut erittäin reipas, aktiivinen ja mukava fysioterapeutti, joka on meille opettanut ja esitellyt monia hoitomuotoja.

Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin tällä kertaa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

CCU paketissa ja nyt alkoi loma

Autumn is here

Homma paketissa ja jälleen kotona