Onko lottovoitto syntyä Suomeen?

Hellou !

Tänään täältä ruudun takaa kirjoittaa Riikka. Otsikon ajatus on viime päivinä pyörinyt allekirjoittaneen mielessä ja haluan avata sitä tällä blogikirjoituksella. Tuoda vähän esille miksi tälläinen on ajatuksen tasolla ollut mielessä.

 Aloitetaan ensin siitä, että missä me nyt tämä alkuviikko ollaan oltu ja tullaan vielä loppuviikko olemaan, no kardiologisella eli sydänpotilaita omaavalla osastolla. Ei varmaan tule yllätyksenä että tälläkin osastolla on paljon potilaita, vuodepaikkoja on 90.


Välillä hieman tuo potilasmäärä hirvittää ja kuinka väsyneitä täälläkin hoitajat ovat. Ja minkälaisia ratkaisuja on jouduttu työvuoroissa luovimaan hoitajapulan takia. Esimerkiksi kyseisellä osastolla on vain ja ainoastaan yövuorossa yksi hoitaja, joka vastaa kaikista niistä 90 potilaasta. Aika hurjaa. Kun taas meillä Suomessa osastoilla on yleensä 3 yöhoitajaa.

Osastolta löytyy myös hyvin rehellinen ja englantia hyvin puhuva lääkäri. Miksi mainitsen rehellinen on se, että hän oikeasti kertoo mikä heillä on tilanne Kiinassa ja hän itse myöskin sen allekirjoittaa sitä kainostelematta. Asioita, joista hänen kanssaan keskustelimme oli mm. verensiirto ja elinluovutus.


Täällä luulisi ensi ajatuksen mukaan olevan verta tarjolla sitä tarvitseville,  mutta totuus on, että pahimmassa tapauksessa ihmisiä on kuollut siitä syystä kun ei kyseisen veriryhmän verta vain yksinkertaisesti ole. Suomessakin on välillä veriryhmien veret niukassa, mutta oman tiedon mukaan kukaan ei ole sen takia menettänyt henkeään että verta ei olisi jostain saanut. Veripalvelusta vielä katsoin niin, jokaista veriryhmää on tarjolla, mutta esim. A+ on todella vähissä. Täälläkin väkeä olisi luovuttajiksi, mutta suhtautuminen verenluovutukseen on hieman piittaamatonta.
Harbinissa on myös järjestetty niin, että jos luovutat verta ja jos joskus itse satut tarvitsemaan verensiirtoa saat sen ilmaiseksi. Muutoin maksat maltaita.

Toinen asia oli elinluovutus ja sekin hieman hankala aihe täällä. Elinluovuttajia tarvittaisiin, mutta ihmisten suhtautuminen elinluovutukseen on todella nihkeä ja vastaus löytyy heidän uskomuksestaan. Kun kuolet siirryt uuteen elämään ja tässä uudessa elämässä tarvitset kaikkia elimiä. Joten on niin sanotusti  ''kuoltava kokonaisena''. Suomessakin elinluovuttajia tarvitaan eikä se ole yksinkertainen ja helppo prosessi.

Sivusimme myös esimerkkinä mitä kirurgin palkkio on täällä operaatiosta, esimerkkinä puhuimme umpisuolen poistosta. Suomessa umpparin poisto on aika rutiinin omainen toimenpide, eikä kovin erikoinen vaatii kuitenkin ammattitaitoisen kirurgin ja  leikkaussali tiimin hoitamaan homman. Sama pätee täällä. Mutta täällä kirurgi saa kyseisestä toimenpiteestä 50 yuania eli noin pyöreästi 7e ja sairaala loput.

Hyvin usein kiinalaisten kanssa keskustellessa esimerkiksi yllämainituista aiheista tai eroavaisuuksista meidän ja heidän terveydenhuollossa, monesti he sanovat kuinka etuoikeutettuja me olemme, meidän kertoessamme Suomen tilanteesta. Toki meillä Suomessakin on omat haasteet luoda hyvää ja kattavaa terveydenhuoltoa ja sitä on heille vaikea kertoa. Mutta usein he ihailevat meidän järjestelmää ja tekstissä mainittu lääkärikin sanoi, että Suomi on edistynyt maa ja Kiina vasta kehittymässä.

Sitten vielä lyhyesti muihin aiheisiin. Ollaan nyt kiinalaistuttu sen verran että liikutaan maskit naamalla ulkona.

Martikan ja kirjoittajan tyylinäyte 

Tälle on kyllä terveydellinen merkitys. Nimittän ilmansaasteet on täällä aika iso juttu. Varsinkin nyt kun kaupunkiin pistetään lämmitys päälle. Efekti on vähän samankaltainen kuin sytyttäisit takkaa, jota ei ole pitkään aikaan käytetty. 


Jos taulukkokuvasta näkee niin Suomessa tällä päivämäärällä ilmansaaste lukema on pysynyt 0-50 välillä, kun taas täällä Harbinissa vastaava lukema on ollut 211.

Näissä tunnelmissa ja maskissa kohti loppuviikkoa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

CCU paketissa ja nyt alkoi loma

Autumn is here

Homma paketissa ja jälleen kotona